Å skape gode inkluderende møteplasser

Kunst og kulturaktiviteter byr på arbeidsformer som kan fungere som motor i samfunnsutviklingen. Kunst og kultur kan skape spenning, nye forbindelser og uventede opplevelser som utfordrer vante kategorier og åpner for nye tanker. I dette forskningsprosjektet har vi studert hvordan slike aktiviteter kan være en inngangsport til inkluderende fellesskap.

Vi har erfart at det å oppleve hverandres kulturelle uttrykk mobiliserer engasjement, skaper ny forståelse og nye erfaringer på tvers av nasjonal bakgrunn og kulturelle forskjeller. Ved å åpne for utfoldelse av krysskulturelle kakafonier, skaper kunst og kulturbaserte aktiviteter møter mellom mennesker som gjør at vi kan se forskjeller som ressurser. Slike arenaer utfordrer etablerte mønster og maktstrukturer, og muliggjør nye fellesskap i byen. 

Å skape inkluderende byer 

Hva skal til for å skape gode inkluderende møteplasser? Det korte svaret er at det krever tilrettelegging av aktiviteter hvor nye målgrupper inviteres til å delta. Det kan avhenge av at det er gratis å delta. Det kan være at invitasjonen er på flere språk med flere samarbeidspartnere som synliggjør at det er en åpen arena. Tydelig ledelse av den aktiviteten som skal foregå gjør det enkelt å delta. At målet med møteplassen og hvilke aktiviteter som skal foregå er beskrevet tydelig, kan senke terskelen for å delta. Drop-in konsept gir en mulighet til å komme og bli kjent uten å forplikte seg. Å bli tatt imot av noen som ønsker deg velkommen gjør det trygt. Når folk kommer sammen om konkrete aktiviteter bidrar det til å løse opp stemningen, gir noe å prate om og felles erfaringer. Det gir også muligheter for å dele andre erfaringer. En kopp kaffe eller et felles måltid har alltid god effekt.

Kunst og kulturliv har potensial for å skape meningsfull samhandling på tvers av kulturelle forskjeller, språklige ulikheter og etablerte skillelinjer i samfunnet fordi kreativ virksomhet kan røske opp i kjente forestillinger og kategorier og dermed skape nye tenkemåter og gruppedannelser. I ei tid hvor migrasjon og etniske og nasjonale forskjeller blir gjort til stadig mer polariserte tema, gir kulturaktiviteter en mulighet til å tenke annerledes om oss selv, hverandre – og byen vi bor i. Medvirkning, deltakelse og nye fellesskap kommer likevel ikke av seg selv. De må skapes. Det krever at vi har med oss et fokus på mangfold og medvirkning når posisjoner fylles, når kunstproduksjoner og aktiviteter planlegges, produsenter utpekes, når arenaer velges, kostnadsnivå settes og i publikumsutvikling. Det krever også at det tas utgangspunkt i ulike uttrykksformer og et mangfold av livserfaringer. Økt medvirkning og deltakelse må tenkes inn og planlegges for i alle faser og på alle nivå. Fra begynnelse, i gjennomføring og til evaluering må vi holde fokus på å invitere alle inn.

Denne teksten er et utdrag fra en kronikk skrevet av:

Anniken Førde, professor ved Institutt for samfunnsvitenskap, UiT
Tone Magnussen, seniorforsker ved Nordlandsforskning
Torill Nyseth, professor ved Institutt for samfunnsvitenskap, UiT
Marit Aure, professor ved UiT og prosjektleder i Cit-egration
Irene Nordhaug Hansen, Daglig leder Hålogaland Amatørteaterselskap
Eirin Sundby, prosjektmedarbeider Cit-egration

Kari Lydersen